Személyre szabott kommunikáció és vezetés távolról:

Hogyan biztosítsuk a távoli munkavégzés gördülékeny működését?

Olvasási idő 4 perc

Az elmúlt évtizedben a távoli munkavégzés gyakorlatának gyors növekedése tapasztalható világszerte. A megnövekedett számú szabadúszóktól kezdve egészen a projektmunkákra szakosodott digitális piactereken alkalmazott munkavállalókig, vagy az egyszerűen rugalmas munkamódszereket ajánló vállalatokat figyelembe véve elmondható, hogy számtalan új munkavégzési mód jelent meg.

Az Egyesült Királyság Statisztikai Hivatala már 2019-ben azt jósolta, hogy a munkaerő 50% -ra 2020-ra valamilyen szintű távoli munkavégzés lesz jellemző, a Forbes pedig ugyanezt a trendet jelezte elő az Egyesült Államok számára. A tendenciát elsősorban a tényezők kölcsönhatása alakította, beleértve a távoli munkavégzés körüli hozzáállás változását, valamint a hálózati szoftverek fokozott alkalmazását és minőségi fejlődését.

Ahogy a világ a koronavírus (COVID-19) kihívására reagál, egyértelműen mutatja, hogy a járvány a legnagyobb hajtóereje lett a távoli munkavégzés gyakorlatának kialakítására. Széles körben elvárt, hogy ahol lehetséges, a világ legtöbb vállalkozása új politikákat dolgozzon ki az otthonról dolgozó alkalmazottak támogatására, gyorsabban, mint azt eredetileg várták.

A távoli munkavégzés előnye és hátránya

Eredetileg távoli munkavégzésre úgy tekintettek, mint a drága irodabérlés költségeinek lehetséges csökkentési módjára, miközben ez a működés biztosítja a tágabb tehetségkészlethez való hozzáférést földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Ezenkívül már azt is tudjuk, ha az egyének megízlelik a távoli munkavégzés rugalmasságát, gyakran termelékenyebbnek, innovatívabbnak bizonyultak és jobb életminőséget élnek meg.

Ugyanakkor, bár sokan pozitívan élik meg a távoli munkavégzés időszakát, vannak, akiknek nehézséget okoz. Vannak olyanok, akik élvezik az irodában tartózkodás társasági, szociális oldalát – igényük van a személyes interakcióra, a folyamatos emberi kontaktusra, az ötletek megosztására és együttműködésre.

Határozd meg embereid kommunikációs stílusát a távoli munkavégzés alatt

Az emberek kommunikációs stílusának és motivációjának megértése kritikus fontosságú a távoli munkavégzés által nyújtott előnyök maximalizálása érdekében. A pontos megértés kulcsszerepet játszik a munkaerő elkötelezettségének fenntartásában és a tehetségkészlet növelésében. Ha nem az igényeiknek megfelelően kezeljük az embereket, akkor a távoli munkavégzést kirekesztettségként élhetik meg, amely motivációvesztéssel és hatékonyságcsökkenéssel járhat.

Fontos továbbá az alkalmazottak lehetséges kihívásainak áttekintése, mint például a kikapcsolódás hiánya. Egyesek számára nehéznek bizonyulhat a fókuszált munkavégzés otthoni környezetben, mások nem képesek meghatározni és megtartani a munka és a magánélet közti határt. A kommunikációs stílusok és a motiváció megértése nemcsak segít a munkavállalók elkötelezettségének növelésében, hanem a kiégés és a munkahelyi stressz megakadályozásában is nagy szerepet játszik.

A Thomas PPA használata a sikeres távoli munkavégzés kialakításában

Tehát hogyan lehet gyorsan és egyszerűen meghatározni valaki kommunikációs stílusát, és hogyan határozza ez meg a távoli munkavégzésének sikerét?

Ha tudományos megközelítést szeretnél alkalmazni, akkor az olyan értékelések, mint például a Thomas PPA személy- és kompetencia elemzés, betekintést nyújtanak az adott személy uralkodó kommunikációs stílusába. A kitöltés kevesebb, mint 8 percet vesz igénybe, az eredmény alapján pedig gyorsan megérthető, hogy miként lehet a legjobban kommunikálni a csapat tagjaival, egy adott kollégával, vagy felfedezheted saját személyes kommunikációs preferenciáidat.

A Thomas PPA kompetenciaelemzés az adott személy preferenciáit négy alapvető viselkedési és kommunikációs stílus körül méri:

  • Dominancia: rövid, tömör, direkt kommunikációt részesít előnyben, és kifejezetten asszertív
  • Hatás, befolyásolás: gyors, verbális kommunikációt preferál, és szereti szavakba önteni gondolatait, ötleteit
  • Állhatatosság: odafigyelve hallgat, és a halottakra reflektál
  • Szabálykövetés: a preferált kommunikációja tényeken és részleteken alapul

A Thomas új PPA elemzéshez kapcsolódó magyar nyelvű riportja, a „Távmunkában dolgozók vezetése” (Managing Remote Workers) a távoli munkavégzésben dolgozók vezetésének legfontosabb pontjaira koncentrál. Röviden, tömören segít meghatározni a kommunikáció, motiválás és vezetés leghatékonyabb módját. 

Amikor azonosítottad az adott személy preferált kommunikációs stílusát, láthatod, hogy a személy vezetőjének miként szükséges saját stílusát módosítani, hogy a lehető legjobb eredményt hozza ki a munkavállalóból.

A teljes szervezet alkalmazhatja a kommunikációs stílusok újfajta ismereteit a távoli munkavégzés miatt keletkező kihívásokkal szemben. Mi a vezetők számára a legjobb a megközelítés, ha a személyes kommunikáció nem lehetséges?

Távoli munkavégzés és a koronavírus (COVID-19) járvány

Bár még mindig nem látjuk, hogy a későbbiekben milyen egyéb hatása lesz a járványnak (COVID-19), már most komoly kihívást jelent a világ minden táján működő vállalkozások számára. Biztos, hogy a szervezeteknek gyorsabban kell alkalmazkodniuk a távoli munkavégzéshez, mint az várható volt.

Az átállásban sokat segíthet, ha jobban megértjük saját, kollégáink, vezetőink, csapataink preferált kommunikációs stílusát, a szervezet hamarabb lesz képes támogató szerepet betölteni a munkavállalók számára.

Lehet, hogy körülötted olyan emberek vannak, akik könnyebben alkalmazkodnak a távoli munkához, de az általuk preferált módszerekkel történő kommunikáció elősegíti a zökkenőmentes változást és segít megőrizni az elkötelezettséget ebben a kihívásokkal teli időszakban.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy elemzéseink és megoldásaink hogyan segíthetik üzleti működésed távoli munkavégzésre történő átállását, vagy mintariportra lenne szükséged, lépj velünk kapcsolatba még ma.