Pszichometriai elemzések a kiválasztásban

Olvasási idő 4 perc

Miért érdemes a pszichometriai elemzéseket alkalmazni a toborzásban?

A vállalkozások világszerte élvezik a pszichometriai elemzések előnyeit. Ez a felbecsülhetetlen értékű jelölt-értékelési módszer időt és pénzt takarít meg a cégeknek. Sőt, segít az egyén hosszú távú potenciáljának azonosításában, viselkedésének, kompetenciájának, motivációjának és képességének mérésével, feltárásával.
Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért és hogyan érdemes pszichometriai elemzéseket használni a toborzás során, és milyen tulajdonságokat és készségeket vizsgálnak. A Thomas pszichometriai eszközei a teljes munkavállalói életciklust lefedik, célja többek közt a kiválasztási folyamat megbízhatóbbá tétele. Lássuk, hogy hogyan segíthetik ezek az eszközök a toborzást a Te vállalkozásodban is.

Mit jelent a pszichometriai elemzés a toborzás során?

A pszichometriai elemzés során mérjük a jelölt kompetencia alapú alkalmasságát egy munkakörre, vagy csapatra vonatkozóan. Az elemzés alapján készült riport feltárja a jelölt tulajdonságait, viselkedését munkahelyi és nyomás alatti helyzetben, erősségeit, korlátait. Rávilágít kommunikációs stílusukra, motivációikra.

Miért alkalmazzák a pszichometriai elemzéseket a toborzási folyamatban?

A jelölteket általában önéletrajzuk és/vagy motivációs levelük áttekintésével, interjú (vagy interjúsorozat, és vagy AC) , lefolytatásával, esetleg feladat vagy projekt kijelölésével értékelik.

A toborzás során a pszichometriai eszközök részletesebb és átláthatóbb információkat kínálnak, mint a hagyományos értékelési módszerek. Segítenek feltárni azokat a viselkedési és készségszintű jellemzőket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a munkavégzési folyamatokhoz. Ezen területek megismerése lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy meghatározzák, hogy egy adott jelölt hogyan tud dolgozni egy csapatban, milyen vezetői stílusra van szüksége, és hajlandó-e például betartani az előírt szabályokat vagy épp kockázatot vállalni. Mindezek kulcsfontosságú mutatói annak, hogy az adott jelölt alkalmas lesz -e a pozícióra, és ami még fontosabb, elkötelezett és motivált marad -e hosszú távon, tehát az elemzések haszna jóval tovább nyúlik a kezdeti toborzási folyamaton. Nemcsak támogatják az utánpótlás tervezést, hanem segítik a vezetőket a jövőbeli fejlődési tervek kialakításában, valamint ellátják a vezetőket az elégedettség és elkötelezettség magas szintjének biztosításához szükséges információkkal.

Mit mérnek a toborzók pszichometriai elemzéssel?

A munkakörtől függően, a vezetők különböző dolgokat keresnek, amikor pszichometriai elemzéseket végeznek a kiválasztás során.

Vegyünk példaként egy marketingvezetői pozíciót. Ehhez a pozícióhoz olyan személyre lehet szükség, aki stresszes körülmények között is helyt áll, hatékonyan kommunikál, könnyen alkalmazkodik a változásokhoz, és aki rendelkezik a vezetéshez szükséges kompetenciákkal. Egy informatikai megüresedés megkövetelheti a szabálykövető, fegyelmezett és önállóan is jól működő egyént, egy szerkesztőnél pedig fontos lesz a precizitás és a türelem a hibák ellenőrzése területén.

A fenti forgatókönyvek mindegyikéhez különböző tulajdonságokat kell keresni az elemzés során, melyeket a Thomas rendszer egy gombnyomással elvégez számunkra.

Valóban működik a pszichometriai elemzés a toborzásnál?

A pszichometriai értékelések segítenek a munkáltatónak gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozni a felvételi folyamatban, több információt nyújtva a jelöltről, bemutatva az erősségeket és korlátokat, meghatározva a motivációt, kommunikációt, munkakörbe, csapatba vagy vezetőhöz illeszkedést.

De valóban működnek?

Tanulmányok kimutatták, hogy a pszichometriai teszteléssel valóban időt és pénzt lehet megtakarítani a toborzás során, a munkáltatók pedig magabiztosabbnak érzik magukat a jelöltek kiválasztásakor. A Thomas elemzések megbízhatósága és pontossága validált, a személyes interjúk tökéletes kiegészítő eszköze. A The Times által 100 legeredményesebbnek ítélt vállalat 75% -a alkalmaz pszichometriai elemzéseket a kiválasztási folyamatuk során.

A pszichometriai értékelések segítenek a jelöltek összehasonlításában is, oly módon, amelyet más módszerekkel, például az interjúval nehéz megtenni. Könnyebb megkülönböztetni a kiemelkedő jelölteket a meghatározott kritériumok alapján történő pontozással és így gyorsabban felismerhetőek a legígéretesebb jelentkezők.

A hagyományos értékelési módszereknek továbbra is fontos szerepük van a toborzásban. A pszichometriai tesztek önmagukban nem elegendők a döntés megalapozásához, ám a vállalatok a legtöbbet hozhatják ki toborzási folyamatukból, ha a pszichometriai értékeléseket együtt alkalmazzák a hagyományos felvételi módszerekkel együtt.

Ha figyelembe vesszük egy rossz kiválasztás költségeit, a cégvezetők felismerik a toborzás optimális lebonyolításának fontosságát. Valójában a rossz kiválasztás költségei nem csak a toborzási költségekhez, a betanításhoz és képzéshez kapcsolódnak – súlyos hatással lehetnek a vállalat moráljára és kultúrájára is.