Mi lapul az önéletrajz mögött?

Olvasási idő 3 perc

Az általános gondolkodás: Az önéletrajz által ismerhető meg a legjobban az adott jelentkező.

A Thomas gondolkodása: Létezik jobb megoldás. Hogy igazán megismerjük a jelentkezőt, az önéletrajz „mögé” kell látni.

A történet ismerős lehet. Pénteken felteszel egy új álláshirdetést a portálokra. Hazamész a hétvégére. Hétfőn a postaládád tele van a jelentkezők önéletrajzaival. Rászánsz egy kis időt ezek átnézésére, kiszűröd a biztosan kieső jelentkezőket, és marad egy maroknyi potenciális személy. Amikor elérkezel a jelentkezők összehasonlításához, hirtelen nem vagy olyan biztos a dolgodban…

Bár az önéletrajzok tökéletesek annak feltérképezésére, hogy ki hol, mikor, meddig dolgozott és nagyjából mi volt a feladata, azt azonban nem mutatják, hogy a pályázó milyen képességekkel rendelkezik, vagy egyáltalán illik-e a csapatba. Aki először tökéletes jelöltnek tűnik, később csalódást okozhat.

Az igazság az, hogy az önéletrajzokkal csak eddig juthatunk el. Itt az idő egy új megoldásra.

Miért nem elegendő csak az önéletrajz?

Nyersen fogalmazva: még ha valaki 10 éves tapasztalattal is rendelkezik az adott pozícióban, az sem garancia arra, hogy jó jelöltnek számít. Ugyanígy, ha valaki kevesebb tapasztalattal rendelkezik ugyanabban a pozícióban, rendelkezhet minden szükséges képességgel és kompetenciával.

Nagy különbség lehet a valódi ember és a létrehozott papíralapú „énje” között is. Az önéletrajz végül is egy promóciós dokumentum.

Számolnunk kell az elfogultság kérdésével is. Még akkor is, ha az önéletrajzokat vakon értékeljük, könnyen befolyásolhatja a döntésünket például a lakóhely, egy oktatási intézmény, kor, egy előző munkahely stb.

Ráadásul az önéletrajzok szűrése rengeteg időt vehet igénybe. Megéri? A múltbeli tapasztalatok nem elegendő előrejelzői a jövőbeli sikereknek. Schmidt és Hunter kutatásai szerint az ember jövőbeli sikerének csak 16% -át lehet megjósolni a múltban betöltött munkái alapján.

De, akkor miért része a CV a kiválasztásnak?

Az önéletrajzok megtévesztően kényelmes áttekintést nyújtanak valaki munkájáról és oktatási történetéről, és láthatjuk hogyan prezentálja önmagát. Hasznosak arra is, hogy rávilágítsanak, hogy egy személy készségei / tanulmányai / képességei mennyire felelhetnek meg alapvetően egy pozícióhoz. Ennyi és nem több.

Ha nem is cseréljük le, miért nem egészítjük ki?

Az önéletrajzon túllátva rejtett részleteket találhatunk, és lehetőséget adhatunk azoknak a jelölteknek a bizonyításra, akik nem olyan jók a képességeik prezentálásában.

Értékeléseinkkel megerősítheted az önéletrajzból származó alapvető információkat, és csökkentheted a kiválasztási folyamat elfogultságát. Mindez segíthet abban, hogy valóban megértsük a pályázók jellemzőit, kompetenciáit és megfelelőségét – így elkerülhetjük a rossz kiválasztási döntéseket.

Mit vigyél ebből magaddal:

Az önéletrajzok és a személyes interjú alkalmazása alapvető a toborzási folyamatban, de az önéletrajzok Thomas értékelésekkel való kiegészítésével megelőzhetőek a rossz döntések. Azáltal, hogy nem csak a felszínt kapargatod, hanem magával a személlyel is foglalkozol, így meglátva, hogy az egyén hogyan illeszkedik a munkakörbe, hogyan hat a csapatra, milyen potenciált rejt magában.

Számodra új fogalom a pszichometrikus értékelés? Itt tudhatsz meg többet.