Bevált módszerek a kiválasztásban: avagy mit tekintünk jónak a toborzási döntések meghozatalánál

Olvasási idő 4 perc

A piac gondolja: Megfelelő tapasztalat birtokában a jelölt megfelelő választás egy adott munkakörre.

A Thomas tudja: A megfelelő tapasztalat meghatározása csak kiindulópont. A vállalatoknak meg kell érteniük, hogy is néz ki valójában a „jó”.

Ha feljegyeznéd mindazokat, amelyek a jó jelöltet jellemzik, hogyan nézne ki ez a lista? Talán olyan dolgokkal kezdenéd, mint az iparágban eltöltött évek száma, képesítések és technikai készségek. Ezután fontolóra vennéd a tapasztalatait:  pl. „tapasztalat változáskezelési projektek végrehajtásában”, vagy „értékesítési célok elérése”.

Az igazság az, hogy a „jó” fogalma nem áll meg a tapasztalatoknál. Annak megértéséhez, hogy valaki sikeres lesz-e a munkakörében, a teljes képre van szükség, mélyebbre kell ásni az emberek kompetenciáiban, nem elég a felszínt kapargatni.

Sokan alábecsülik a munkavállalók személyiségjegyeinek, tulajdonságainak fontosságát.

Amikor meg akarjuk magyarázni, hogy miért lesz alkalmas az adott pozícióra valaki (legyen az a valaki most Tamás), sokszor nehezen tudjuk megfogalmazni a választ. Például Tamás nagyon motivált. Vagy gyorsan tanítható. Vagy Tamás kreatív problémamegoldó. Vagy éppen tapintatos, de mégis határozott. Az ilyen jellemzők segítenek pontosan meghatározni, hogy Tamás miért is lesz „megfelelő” a csapatba. Azonban ezeket a sikerokozó jellemzőket nehéz azonosítani, még nehezebb szavakba önteni. (Hisszük vagy sem, de a “Tamás megfelelő lesz”, nem elég jó indok, hogy alkalmazzuk őt.)

Ebből következik, hogy sokan nem tudják, mely tulajdonságokra kell fókuszálni, amikor megpróbálják megállapítani a jelentkező várható teljesítményét. Más szavakkal – nem tudják, mitől válik valaki sikeressé, és éppen ezért azt sem tudják, hogy milyen szempontok szerint toborozzanak. Gondolj csak bele! Hányan hagyják ott rövid idő után az állásukat. Gondold át, mi lehetett az oka, hogy őket választották az adott pozícióra. Valószínű, hogy a róla alkotott kép nem felelt meg a valóságnak, annak ellenére, hogy tapasztalt tobozók végezték a kiválasztást.

Van egy másik szempont is, amelyet mindenképpen szem előtt kell tartani a sikeres toborzás érdekében. Míg a személy mélyebb megértése segíthet előre jelezni egy jelölt beválási esélyeit, azt is figyelembe kell venni, hogy hogyan fog illeszkedni az új csapatához. Egy magabiztos, magas dominanciával rendelkező egyénekből álló csapat tagjai egyénileg remekelhetnek, de csapatban hajlamosak a versengésre és az erőfölény fitogtatására. A különböző személyiségek megfelelő keveréke azonban hatékonyan tud együttműködni, hogy csapatként kimagasló teljesítményt tudjanak nyújtani.

Itt az idő, hogy pontosítsuk, milyen is a „megfelelő” jelölt

Figyeld meg a jelölt viselkedését, vagyis fókuszálj az adottságai és személyiségjegyei közötti kölcsönhatásra. A következő szempont, a csapatban való működése, és hogy hogyan illeszkedhet a szervezet munkamoráljához. Ezen szempontok figyelembevételével már jelentősen javítani tudod a toborzás beválási esélyét és a megtartási rátát is. Ezzel a módszerrel a valóban megfelelő képességekkel és tapasztalatokkal rendelkező embereket fedezheted fel, akik jól illeszkednek a céghez, a vezetőhöz és a csapathoz.

Hogyan tudod felismerni a „megfelelő” jelöltet?

A kompetenciaelemző eszközök segítenek abban, hogy az igazán jó jelölteket kiválogassuk azok közül, akik valószínűleg nem illeszkednének a szervezethez vagy a csapatba. A magatartást és alkalmasságot vizsgáló értékelések mélyebb betekintést nyújtanak az önéletrajz mögött álló személybe, és segítenek felismerni a potenciális buktatókat, vagy azon pontokat, ahol az egyén nem illeszkedik a csapatba.

A Thomas segítségével létrehozhatsz egy olyan munkakör profilt, amelyben meghatározhatod a szerep szempontjából fontos viselkedési- és személyiségjegyeket. Ezután könnyű összehasonlítani a jelöltek eredményeit, hiszen a rendszer csillagok segítségével rangsorolja a potenciális munkavállalókat. A rendszer képes mérni a viselkedést, a személy tulajdonságait, és így objektív képet ad a jelölt várható sikerességét illetően.

Fontos felismerni, hogy a „megfelelő” jelölt a szervezet igényei alapján változhat, vagyis nem mindig a hagyományosan elfogadott mérések (munkatapasztalat, képesítés stb.) alapján tudjuk kiválasztani a legalkalmasabb jelentkezőt. A pszichometriai értékeléseket használhatjuk a jelöltek összehasonlítására, oly módon, amelyet más módszerekkel – például interjúkkal – nehéz lenne megtenni. A pszichometriai eszközök alkalmazásával olyan képet kapunk a jelöltről, amely segít annak eldöntésében, hogy a jelölt rendelkezik-e a szóban forgó szerephez szükséges képességekkel és személyiségjegyekkel.

Ha többet szeretnél megtudni a Thomas elemzéseiről és arról, hogy a toborzáshoz szükséges pszichometrikus eszközeink hogyan segíthetnek Téged mindennapi munkád során, vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel.

Kulcs gondolatok

Először meg kell értened, milyen a „megfelelő” jelölt, mielőtt elkezded a toborzást.
A megfelelő emberek keveréke sokkal hatékonyabb kombináció egy csapatban, mint az egyéni ’szupersztárok’, akik nem tudnak jól együttműködni.

Kezdő vagy a pszichometriában? Vedd fel velünk a kapcsolatot!