A hatékony távmunka 3 titka

Olvasási idő 5 perc

A távoli munkavégzés nem való mindenkinek. Annak érdekében, hogy kiváló teljesítménymenedzsmentet folytassunk az irodán kívül, meg kell értenünk a munkavállalók viselkedéstípusát, kompetenciáit, munkahelyi erősségeit és korlátait.

Nem titok, hogy a távoli munkavégzésben dolgozók száma növekszik a jobb technológia, a globalizáció és a változó munkahelyi kultúra miatt. A kialakult helyzet és az ehhez kapcsolódó egészségügyi iránymutatások és rendeletek meghozatalával az otthonról dolgozók száma pedig még gyorsabban ível felfelé.

De a “home office” mértékének növekedésével kiemelten fontos átgondolni, hogy ez milyen hatással lehet kollégáink teljesítményére, fejlődésére és jólétére.

A megfelelő teljesítménymenedzsment elengedhetetlen nemcsak azért, hogy segítsünk munkatársainknak a legjobb teljesítményt nyújtani, hanem az elszigeteltség érzésének elkerülése érdekében is. Ezért fontos, hogy biztosítsuk, hogy mind a meglévő üzleti folyamatok, mind a támogatás legyen egyénre szabott.

Mit is jelent ez?

A folyamatos támogatást: Fontos, hogy az emberek megkapják ugyanazt a törődést és figyelmet, amit az irodában kapnának.

A munkastílust: Személyre szabottan vezessük embereinket úgy, ahogy a legjobban tudnak dolgozni, ne erőltessünk rájuk egy más munkastílust.

Teljesítménymenedzsmentet: Adjuk meg a lehetőséget minden munkatársnak arra, hogy úgy vezessük őket, távolról is, mint ahogy személyesen is tennénk.

Lássuk, hogy mi az a 3 kulcsfontosságú folyamat, amelyekre minden cégnek szüksége van, ha az alkalmazottak otthonról dolgoznak.

1. Biztosítsd, hogy a folyamatok feleljenek meg a céloknak

A távmunkában dolgozók termelékenyebbek lehetnek, mint irodai körülmények között dolgozó kollégáik, és magasabb elégedettségi szintet is elérhetnek olyan tényezők miatt, mint például az alacsonyabb stressz és az ingázás kiiktatása.

Ian MacRae, a Clear Review munkahelyi pszichológia vezetője, személyiségkutatást készített a távmunkában dolgozó munkavállalók körében. A tanulmány azt sugallja, hogy ebben a helyzetben fokozottabb ösztönzésre és nagyobb kihívásokra van szükségük, mint irodai körülmények között, de a személyes találkozók hiánya miatt ritkábban kérnek visszajelzést, valamint kevesebb elismerést igényelnek. Ezért a jó teljesítménnyel összefüggésbe hozható folyamatok távoli munkavégzésbe történő adaptálása elengedhetetlen a szokásos üzleti működés elősegítése érdekében.

A teljesítményértékelés átláthatósága elősegítheti a zökkenőmentes áttérést az irodai és az otthoni munka között. Folyamatos kommunikációval és teljesítmény visszajelzéssel pedig biztosíthatjuk munkatársainkat arról, hogy a folyamatok olajozottan működnek, így elősegíthetjük mindennapi lendületüket és elkötelezettségüket.

2. Számoljunk a személyes kompetenciákkal és a különféle viselkedési jellemzőkkel

A hagyományos irodai környezetben végzett munkával ellentétben a távoli munka magasabb szintű motivációt és jobb időgazdálkodást igényel. Bár az emberek többsége jól működik távolról, ez nem mindenki számára ideális.

A Thomas PPA kompetenciaelemzés olyan tulajdonságokat mér, amelyek befolyásolják a személy teljesítményét. Ezen tulajdonságok egyike sem szükségszerűen negatív, de elengedhetetlen szem előtt tartanunk a teljesítmény irányításakor.

A riport alapján személyre szabhatjuk a feladatokat. Pontosan tudni fogjuk mely feladatokat tudjuk kényelmesen az egyénre szabni és melyek fogják motiváltan tartani, de azt is, hogy melyekkel lesznek gondjai, ahol szüksége lehet segítségre az időgazdálkodás és motiváció terén.

3. Alkoss teljesítménymenedzsment szokásokat

A korlátozott fizikai kommunikáció esetén kihívást jelenthet az azonos teljesítmény- és fejlesztési menedzsment fenntartása.

A teljesítménymenedzsmentet mindig az egyénre kell szabni. Ian MacRae kutatásából az is kiderül, hogy komoly megoszlás van azok közt, akik a negyedéves, a havi és a heti visszajelzést részesítik előnyben.

Fontolóra kell venni azt is, hogy hogyan adjunk visszajelzést. Írásban, telefonon vagy videóhívás útján? Ezek a látszólag kis jelentőségű döntések, jelentős hatással lehetnek az alkalmazottak és az üzlet eredményére.

A Thomas PPA kompetenciaelemzés segít meghatározni, hogy mi az adott személy által preferált kommunikációs stílus, és azt, hogy saját kommunikációs és vezetési stílusunkat hogyan szükséges módosítanunk a hatékony kommunikáció érdekében.

A csupán 8 perc alatt kitölthető PPA kompetenciaelemzés és a hozzá tartozó, kifejezetten a kialakult helyzetre létrehozott, már magyar nyelven is elérhető „Managing Remote Workers” azaz a „Távmunkában dolgozók vezetése” riport segít bennünket:

  • A fejlesztési területek kijelölésében
  • A teljesítmény kezelésében
  • A teljesítmény növelésében

Távmunka: az elmélettől a megvalósításig

A távoli munkavégzés a közegészségügyi ajánlásoktól függetlenül is növekedni fog a következő évek során.

Noha az otthoni munkavégzésnek számos előnye van – mint például a magasabb szintű termelékenység, elégedettség és a függetlenség -, a távmunka gondos irányítást igényel a motiváció és az elkötelezettség fenntartása érdekében. Ne feltételezzük, hogy minden alkalmazott azonosan kezeli a helyzetet.

A munkaerő rugalmassága, eredményessége, hatékonysága és egészsége fenntartásának egyik legjobb módszere a pszichometriai elemzések és eszközök használata, amelyek segítenek a munkahelyi erősségek és potenciál felismerésében.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy elemzéseink hogyan segítenek a legtöbbet kihozni munkatásaidból, vagy mintariportra lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot még ma.